Hoofdmenu
- U bevindt zich hier:
- » Home
- » Verteldiner 2014
Verteldiner 2014
Quinoasalade met paddenstoelen 2-3- personen
75 gram gedroogde rode quinoa (natuurwinkel)*
2 blokjes porcinibouillon (Turkse supermarkt)*
100 gr. paddenstoelen, gemengd of champignons
1 takje rozemarijn gehakt
1 half takje dragon gehakt
1 takje salie gehakt
flinke scheut walnotenolie
2 t.l. ongeveer balsamicoazijn
Handvol rucola
peper en zout
Eventueel een teen knoflook gesnipperd
Kook de Quinoa als op de verpakking* maar niet in water maar in de porcinibouillon, laat beetje afkoelen, doe een scheut notenolie erbij, goed mengen en verder laten afkoelen (niet in koelkast)
Snij de paddnstoelen grof in 3 of 4 stukken en bak ze net niet gaar. Als ze echt gaan slinken ben je te laat.
Beetje slinken mag, een snippertje knoflook meebakken is ook lekker
Voeg de gehakte kruiden bij de paddenstoelen en meng dit met de quinoa.
Doe er nog wat extra notenolie, de azijn en peper en zout naar smaak, en ten slotte de verse rucola.
* Er is witte te koop bij Deen van Lassie, lang zo lekker niet maar daar is de beschrijving op de verpakking goed. De rode uit de natuurwinkel is duur en uitproberen met kooktijd, maar vééél lekkerder. Bij het verteldiner heb ik een mengsel van wit en rood gebruikt.
Bonen met Spek 2-3 personen
100 gr. gedroogde boontjes
2 medium uien gehakt
100 gr. gerookte spekblokjes
100 gr. sperzieboontjes al dente gekookt
1/3 Spaanse peper zonder pitjes in snippertjes
Een handvol gehakte platte peterselie
Eevntueel 2-3 plakjes bacon aangebakken en wat boter
Week de bonen en kook de bonen net aan gaar.
Bak het spek niet te hard lichtbruin, net aan gaar. Haal uit, op keukenpapier, bewaar.
Bak in het spekvet, eventueel wat boter of olijfolie toevoegen, de Spaanse peper en de uien langzaam bruin
Voeg bonen, sperziebonen, spek en uien bij elkaar, maak warm, peterselie erbij, en naar smaak nog zout en peper.
Op het laatst nog een scheutje goede olijfolie zo uit de fles erover. Garneer met een plakje bacon pp.
* Je kunt ook gekookte bonen uit een potje gebruiken maar dan haal je de smaak van het verteldiner bij lange na niet. Ik gebruikte verschillende soorten boontjes door elkaar maar probeer het eerst met 1 soort. Bij de Turkse supermarkt of Ekoplaza zeer goed te verkrijgen: nierboontjes, ogenboontjes in zwart en wit, rode boontjes, witte boontjes, zwarte boontjes, bruine bonen etc.
Zet de bonen de avond tevoren in een bak met ruim water. Week ze zo’n 8 tot 15 uur.
Spoel de boontjes goed en zet ze dan op met koud water en een snuf zout. Laat ze zachtjes koken. Een tijd is bij elke kleur boon verschillend, ogenboontjes vrij kort (soms 15 minuten?), witte boontjes vrij lang (40 minuten?). Daar is geen peil op te trekken en wat op de verpakking staat klopt ook meestal niet. Na 10 minuten proeven en opnieuw het wekkertje op 10 minuten zetten. Totdat je ze echt gaar vindt. i
Dit is even aanmodderen maar als je het een keer weet is het een vondst en kun je er heerlijke gerechten mee maken en koop je hopelijk nooit meer een potje gare boontjes waar van alles inzit maar niet meer wat er oorspronkelijk in de boon zat.